Proti všem pravidlům

dřevostavby
reklama 

Vše už bylo vymyšleno, nakresleno, objeveno, realizováno… Máte pocit, že mít originální, a přitom pěkně a účelně zařízený byt vlastně dnes nejde? Omyl. Stačí zapomenout na pravidla a poučky, a výsledek vás může překvapit. Milovníci dřeva si zde budou připadat doslova jako v ráji!

 

Všeobecné doporučení říká: Chcete-li, aby vám vynikla krása dřeva v interiéru, použijte pouze jeden dva druhy a doplňte je bílou, šedou či jinou neutrální barvou. Jenže pravidla jsou přece od toho, aby se porušovala. Architektky Klára Císařovská a Petra Bíšková ze studia Mooza Architecture to zkusily a vytvořily tak originální půdní byt.

Když různorodost spojuje

„Dívala jsem se na žíhanou laminátovou podlahu s dekorem dřeva a na další dezény tohoto materiálu, které se v bytě objevovaly také na dveřích nebo zábradlí, a říkala si, s čím ji kombinovat, abychom v bytě vytvořili jednotný celek,“ vzpomíná architektka Císařovská a pokračuje: „Takže se zrodila myšlenka veškerý vestavěný nábytek, a to včetně kuchyňské linky, spojit jednotným vzhledem a konceptem, který jsem si sama pro sebe pojmenovala jako dýhovaná mozaika.“ V bytě jsou tak nakombinovány tři druhy dřevěných dýh – různě mořená třešeň a ořech.
„Musím přiznat, že jsem z tohoto nápadu architektek měla nejprve docela strach, ale výsledek mě mile překvapil a líbí se mi čím dál víc. V prázdném bytě už bylo stejně asi pět různých odstínů, které nebyly nijak sladěné – na trámech, zárubních, schodech na terasu a podlaze, a tak sem kombinace dalších druhů dřev dobře zapadla,“ popisuje výsledek majitelka.



Hlavní obytný prostor vyplnil velký jídelní stůl s knihovnou. K posezení i přespávání návštěv slouží přestavitelná pohovka značky Polstrin.


Jiný dekor dřeva na dveřích, schodišti i podlaze vyřešily architektky originálně: přidaly další dýhy a celý interiér pojaly jako mozaiku.



Nové obrovské skříně

Použití více dekorů pomohlo opticky narušit velké plochy vestavěných skříní s výškou jeden a půl patra. Staly se nutností, neboť v bytě chyběly jakékoli úložné prostory – není tady šatna ani komora a ložnice je poměrně malá. Nové skříně na míru začínají již u vstupních dveří a pod schody plynule přecházejí přímo v samotnou kuchyni. Jedna police uvnitř je přizpůsobena k tomu, aby se sem vešly také štafle. Do horních skříněk se totiž jinak dostat nejde. Nevadí to, jsou určené pro sezonní věci, vánoční dekorace nebo sportovní vybavení.


Krásná střešní terasa byla důvodem, proč si majitelka koupila právě tento byt.


Veškerý nábytek včetně knihovny zhotovilo Truhlářství Koupil Valšov. Díky tomu bylo možné využít opravdu každý centimetr místa.


Prázdnota neomezuje

Majitelka převzala byt a architektky pozvala hned ke spolupráci. V tu dobu zde byly hotové jen stavební části – omítky, podlahy, koupelna, v kuchyni byly připravené vývody. Jinak nic. Což bylo dobře, protože například koupelnu bylo nutné celou předělat. „Její dispozice byla nešťastně pojatá: velkou část plochy zabírala neúměrně velká rohová vana. Přitom klientka snila hlavně o sprchovém koutu, který tu chyběl úplně,“ říká architektka.
Stejně tak – naštěstí jen v plánech – navržená kuchyně nebyla ideální. Velkou část měl zabrat jídelní stůl, a to na úkor skříněk a úložného prostoru. Podobný problém nastal ve stísněné ložnici, kde je většina stěn zkosených, takže umístit sem větší skříně nešlo a najít dobré místo pro postel nebylo také jednoduché. Všechny tyto nedostatky, které se architektkám povedlo napravit, vyvážily klady – umístění v dobré lokalitě, velkorysý prostor a především velká terasa na střeše. Právě ta majitelku uchvátila natolik, že ačkoli byl tento byt prvním, který si šla prohlédnout, hned se rozhodla pro jeho koupi a jiné už ani vidět nechtěla.

V kuchyni jako před tabulí

V kuchyni zaujmou nejen čelní dvířka, ale i řešení plochy za pracovní deskou nebo horními skříňkami. Architektka ji nechala natřít tabulovou barvu, která je v jedné části doplněna magnetickým nátěrem. Protože jde o povrch, který lze mnohokrát umýt, není problém ho udržovat čistý ani za varnou deskou.
Velký jídelní stůl byl sice přesunut do obývací části, ovšem v kuchyni ho nahradil aspoň malý stolek, který slouží nejen například k rychlému posnídání, ale také jako další odkládací či pracovní plocha. „Je to bezkonkurenčně nejvyužívanější místo v bytě. A také moje nejoblíbenější, kde nejen snídám, ale také vařím, pracuji, čtu si, hostím návštěvy,“ říká majitelka. K sezení zde slouží stupínek, který vznikl zakrytím topného konvektoru.


Podle původního plánu se měl jídelní stůl nacházet v kuchyni. Majitelce se ale mnohem více osvědčil v obýváku.


Volné místo mezi stěnou a sloupem, který tvoř í součást nosné konstrukce, architektky vtipně využily na „pohotovostní vinotéku“.


Knihovna coby mozaika

V obývací části je nejvýraznějším prvkem knihovna. I zde je možné zaznamenat prvek mozaiky či koláže. Nejen však v kombinaci různých materiálů, ale svým členěním na jednotlivé boxy, ze kterých je seskládaná. Pod šikminu do nejnižšího místa je pak umístěno sezení. Místo televize zatím klientce slouží její oblíbený obraz. Nepřehlédnutelné jsou tu i schody. Ty vedou na krásnou střešní terasu. Jinak je celý byt v jedné úrovni.
Šikmá střecha komplikovala rovněž zařízení ložnice a umístění postele. „Pokud by stála postel čelem ke zdi, tak by při vstávání hrozilo, že se člověk bouchne do hlavy. Také přístup k posteli by byl jen z jedné strany,“ popisují architektky. Problém vyřešily tím, že lůžko obrátily: Spí se hlavou do prostoru a nohama ke stěně. Aby bylo při spaní zachováno určité soukromí, nechaly vyrobit postel s vyšším čelem, jehož součástí je i úložný prostor. Ten zároveň nahrazuje noční stolky, které by se sem už nevešly.

Koupelna zcela jinak

Poměrně velké koupelně původně dominovala rohová vana. Ta sice působila luxusně, ovšem pro praktický život byla téměř nepoužitelná. Zabírala spoustu místa a jejím provozem by se spotřebovalo hodně vody. Zcela zde naopak chyběl sprchový kout, který si majitelka přála. Proto se koupelna celá předělávala. Zařízení, jako pračka a kotel, se posunulo a ukrylo za posuvnou stěnu, aby nebylo hned na očích. Rohovou vanu nahradila klasická obdélníková, čímž vzniklo místo na sprchový kout. Umyvadlo je umístěno v prostoru a posazeno na skřínce, která nabízí další úložný prostor. I zde se opakuje dekor dřeva, a to opět v několika dezénech. Stěny a podlahu zdobí keramická dlažba s dekorem dřeva a na posuvných dveřích i skříňce jsou masivní palubky, ošetřené olejem a lazurou. Masiv totiž neobsahuje na rozdíl od laminátu a dýhy takové hrany, které by se mohly působením vlhkosti rozklížit.


Aby se do ložnice vešly vestavěné skříně, bylo nutné postel postavit nikoli ke stěně, nýbrž do prostoru.


Rohovou vanu nahradila obyčejná obdélníková, čímž zde vzniklo místo na sprchový kout, který si majitelka přála.


Ing. Arch. Klára Císařovská a Ing. Arch. Petra Bíšková
„Kombinace více druhů dřeva je opravdu hodně neobvyklá. Proto jsme jednotlivé odstíny skládaly na základě velkoformátových vzorků přímo na místě. Klientka si samozřejmě ze začátku nebyla jistá, jestli to nebude moc divoké, a chtěla vyloučit co nejvíce překvapení. Myslíme si, že ve výsledku se podařilo vytvořit jeden celistvý prostor, který se tímto přístupem celý sjednotil.“

www.mooza-arch.cz

Text: Magdaléna Krajmerová
Foto: Robert Žákovič

 

■ nahoru