Jak má vypadat moderní kuchyně v domácnosti?

Při realizaci nové, případně kompletní přestavbě starší kuchyně v bytě či rodinném domě musíte dobře zvážit všechny aspekty z hlediska ergonomie jejích zón a dalšího vybavení. Jedině tak bude po uvedení v provoz místnost plně uspokojovat vaše kuchařské touhy a stane se prostorem, kde rádi budete trávit volný čas.

 

Pravidla ohledně rozmístění kuchyňského vybavení

Velmi důležitou stránkou, díky níž je vždy lepší nechat si vytvořit kuchyni na míru, je rozložení jednotlivých zón. Odborníci hovoří o takzvané ergonomii kuchyně.

Každá místnost, kde se vaří, má nezbytné vybavení. Od chladničky s mrazákem přes pracovní desku až po sporák a úložné prostory. Záleží kromě jiného samozřejmě na tom, jak velkou místností disponujete. Podle toho lze jednotlivé zóny zvětšit, případně naopak šetrně zmenšit tak, aby byly stále plně funkční a v přípravě jídel vás nijak neomezovaly.

V zásadě lze vždy prostor kuchyně rozdělit na 5 zón. V první se ukládají zásoby, jako jsou různé polotovary, těstoviny apod. Dominantou této oblasti je tedy logicky chladnička s mrazákem, případně spíž.


Druhou zónou je prostor pro ukládání nádobí, příborů, sklenic a dalších praktických potřeb, které dnes a denně využíváte pro vaření. Následuje pak oblast pro mytí nádobí, jejímž středobodem je dřez. V prostornější kuchyni nechybí ani myčka nádobí a odkapávač. V dosahu má být také odpadkový koš a část místa je třeba ponechat i na samotné mycí přípravky.

Další je přípravná zóna. Je jednou z hlavních oblastí, proto má být dostatečně velká, abyste přípravu pokrmů zvládali bez obtíží. Do této sekce se hodí umístit například i kuchyňské elektrospotřebiče, kořenky apod.


Posledním bodem je varná a pečící zóna. Nesmí zde chybět sporák s troubou, mikrovlnná trouba, případně třeba gril atd.

Jednotlivé zóny na sebe mají navazovat. Stačí si jen uvědomit, že při přípravě jídel a nápojů díky tomu nemusíte neustále pobíhat po místnosti, vše jde pěkně za sebou.


Uskladnění věcí

Samostatnou kategorií je volba nábytku. Zejména pro menší místnosti je vhodné použít vestavěné skříně, které šetří spoustu prostoru. Poličky a klasické zásuvky je nutné mít co nejvíce po ruce. Potřeby, které při vaření používáte nejvíce, umisťujte do zásuvek a poliček, jež jsou co nejblíže pracovní desce. Méně používané předměty pak dejte do spodních či horních přihrádek.



Výhody pořízení kuchyně na míru

Pokud si necháváte vyrobit nábytek na míru, máte tu výhodu, že vám firma přesně zaměří prostory kuchyně tak, aby veškeré volné místo bylo maximálně využité a mezi nábytkem a zdmi nebyl zbytečně volný prostor. Kuchyně pak vypadá nejen lépe z hlediska estetiky, ale zároveň nemáte tolik práce s její údržbou.


Nábytek na míru vám vytvoří společnost JN Interier. Za léta působení na tuzemském trhu realizovala již stovky místností. Můžete se o tom ostatně přesvědčit, pokud na jejím webu přejdete do sekce kuchyně fotogalerie. Najdete v ní fotky kuchyní na míru, jež dnes k plné spokojenosti slouží svým majitelům po celé ČR.

Komerční prezentace

 

■ nahoru